Helsingin urheiluhistoria

Helsingin urheiluhistoria -kävelykierros johdattaa kulkijansa Helsingin urheiluhistorian, erityisesti kilpaurheilun historian, syövereihin. Kierros alkaa Kaisaniemen puistosta, jota pidettiin 1800-luvun lopulla suomalaisen kilpaurheilun keskuksena. Kaisaniemestä kierros jatkuu Paasitornin kautta Eläintarhan kentälle, jonka jälkeen kierretään Töölön keskeisiä urheilupaikkoja. Erityisen keskeisen huomion saa luonnollisesti Olympiastadion, jonka äärellä muistellaan muun muassa Helsingin olympialaisia ja niihin johtaneita maailmanpoliittisia asetelmia.

Kierroksella muistellaan myös esimerkiksi Töölön pallokentän, Kisahallin ja Helsingin jäähallin historiallisia tapahtumia. Osa tapahtumista johdattaa meidät noin sadan vuoden päähän, kun taas tuoreimmat muistot ovat aivan viime vuosilta. Kierroksen lajikirjo on laaja: käymme läpi useiden eri yksilö- kuin joukkuelajien historiaa. 

Kierroksella pysähdytään yli kymmenen kohteen äärelle ja muistellaan historiaa juuri niissä paikoissa, joissa suuret tarinat ovat syntyneet ja historia on kirjoitettu. 

Kierros on tilattavissa myös juoksukierroksena.

Oppaana FM Kai Löfgren. Kai Löfgren on filofian maisteri ja suomen kielen opettaja. Hän on julkaissut suomalaista urheiluhistoriaa käsittelevän teoksen Kisavisa – 365 knoppia suomiurheilusta (SKS, 2014) 

Kuva: Pekka Lähteenmäki